Stödebröd är ett familjeföretag som drivs i tredje generationen. Makarna Rune och Majvor Edström startade verksamheten 1958 i ett gammalt pepparkaksbageri med vedeldad bakugn.
Som så många andra företagare från mitten av 1900-talet började Rune Edström som springpojke. Han hjälpte sin far som var fiskhandlare med att köra ut strömming, tunnbröd och fågel till butiker och gårdar runt om Stöde i Medelpad.
En idé om att själva börja baka mjukt tunnbröd började ta form, när man upptäckte att tunnbrödet alltid tog slut under storhelgerna. Det var här Rune och Majvor började sin bana som tunnbrödsbagare. Baka tunnbröd kunde ingen av dem sedan tidigare. En jämtska med kunskaper om tunnbröd anställdes och tillsammans arbetade de fram ett traditionellt tunnbrödsrecept– det blev succé direkt!
– Vi hann aldrig köra ut brödet i butikerna i början. På gården vid bageriet stod alltid fullt av bilar med köpare som väntade på att få köpa vårt bröd så fort det var klart, berättar Rune.I de gamla ugnarna gräddade man tvåtusen kakor per dag. Efterfrågan på Stödebröds goda
tunnbröd blev mycket, mycket större än någon kunnat ana. Det lilla pepparkaksbageriet blev snabbt trångt, varför man flyttade redan 1960 och samtidigt passade på att underlätta hantering med nya maskiner och en elektrisk tunnelugn.
1970 gick flyttlasset igen vidare till den då nyligen nedlagda byskolan i Loböle, där man än idag huserar. Bageriet moderniserades 1977 så att bakning, gräddning och paketering sker maskinellt. Samma år introducerades ännu ett gott bröd från Stöde - det hårda tunnbrödet!
När makarna Edström drog sig tillbaka 1991 kunde de glädjas åt att rörelsen fortsatte med sonen Ove vid "brödkaveln" . Bland heta ugnar och nygräddat bröd träffade sonen Ove sin blivande fru bagerskan Ewa. Ännu idag - ett fyrtiotal år senare - arbetar de båda dagligen i verksamheten liksom deras dotter Tina, hennes make Thomas och ett troget arbetslag.